Szoftveres segítség

Szekció utolsó frissítése: 2010. December 16.

Egy menüvel följebb Vissza a föoldalra
Szoftverek a weblap dokumentumainak kezeléséhez
Egyéb hasznos szoftverek
Egyéb szoftverletöltő helyek
Biztonsági tanácsok netezőknek

A dokumentumok kezeléséhez használható szoftverek letöltése:
                                         
AdobeAdobe Acrobat Reader - pdf file-ok olvasására szolgáló program
TCMDTotal Commander - nagy tudású, könnyen használható filekezelő program
WinzipWinzip (Trial) - tömörítő program


Egyéb szoftverek letöltése:

-> Médiakezelők:
                                                        
MplayerMplayer - filmnéző
VLCVideolan VLC - filmnéző
BSPlayerBSPlayer - filmnéző
 
WinampWinamp - mp3 lejátszó
EACEAC - CD-grabber
WinLameWinLAME - mp3 tömörítő
 
IrfanviewIrfanview - Képnéző
Paint.netPaint.net - Képszerkesztő
GimpGimp - Képszerkesztő
GimpGimpshop - Képszerkesztő
NconvertNConvert - Képkonvertáló
 
Online fotószerkesztő programokOnline fotószerkesztő programok - flash alapú képszerkesztők


-> Internettel kapcsolatos programok:
                                          
Mozilla FirefoxMozilla Firefox - Böngésző program
OperaOpera - Böngésző program
 
AvastAvast - Vírusölő
OutpostAgnitium Outpost - Vírusölő és tűzfal
ComodoComodo - Vírusölő és tűzfal
AVGAVG - Vírusölő
Ad-AwareAd-Aware - Kémprogram felderítő
SpybotSpybot - Kémprogram felderítő
Easy CleanerEasy Cleaner - Registry Cleaner
No scriptNo script - Bővítmény Mozilla Firefox-hoz
 
WinscpWinscp - SCP kliens
 
1st Page 20001st Page 2000 - Weblap készítő
Tiger II MinipadTiger II Minipad - HTML forráskód készítő
Web Album GeneratorWeb Album Generator - Webalbum készítő
SimpleViewerSimpleViewer - Webalbum készítő (Flash alapú)
SkypeSkype - Internet-telefon


-> Egyéb érdekes programok:
                                           
Google EarthGoogle Earth - Az egész Földet szemlélhetjük mühold felvételen keresztül. Nagyon jó!
WorldWide TelescopeWorldWide Telescope - Planetárium program, fantasztikus képekkel. A Hubble és Spitzer űrtávcsövek legfrissebb felvételeit használja.
CelestiaCelestia - Űrprogram, mellyel a naprendszer bolygóit és holdjait vizsgálhatjuk 3D-ben
Időkép KliensprogramIdőkép kliensprogram - Kicsiny hazánk aktuális időjárását kisérhetjük nyomon
MM Eisenbahn ScreensaverMM Eisenbahn - Vonatos képernyővédő. Szépen kidolgozott, sok fajta szerelvény megy rajta
PlanarityPlanarity - Játék. A gráf pontjait ugy kell átrendezni, hogy ne legyenek egymást keresztező élek
Qwerty warriorsQwerty warriors - Gépelés elsajátítását segítő lövöldözős játék


-> Linux:
                                           
KnoppixKnoppix - Cd-ről futatható linux
UHU-LinuxUHU-Linux - Magyar nyelvű linux disztribució


egér Régi számitógép

Egyéb szoftverletöltő helyek:
                                              
Open Source Alternative - Ingyenes programletöltési lehetőségek a pénzes szoftverek helyett (angol)
Letoltes.com - Mindenféle program letöltése (magyar)
Download.com - Mindenféle program letöltése (angol)
Ingyenjatek.hu - Játékok letöltése (magyar)


Biztonsági tanácsok netezőknek:

Általános tanácsok
Dolgok, amire vigyáznunk kell netezés közben
Azoknak, akiknek több gép van rákötve az internetre
Azoknak, akik vezeték nélkül (wireless) szeretnének netezni
Harc a spamek ellen

Végső segítség a Windows Xp összeomlása esetén - csak azoknak, akik értenek hozzá!

Általános tanácsok:
- Előszőr is gondoskodjunk megfelelő védelemről! Kell egy jó vírusölő és egy jó tűzfal (a Windows beépített tűzfala egyáltalán nem számít jónak), melyek állandóan a háttérben futnak. Emellett ajánlott legalább egy kémprogram felderítő (antispyware), melyet időnként lefuttatunk. Természetesen ezeket a programokat időnként frissíteni kell, vírusölők esetében az ajánlott frissítési gyakoriság minimum egyszer naponta, (a virusölőknél alapból általában úgy van beállítva, hogy ennél is gyakrabban frissít, ez egyáltalán nem árthat...).
- Megfontolandó esetleg az Internet Explorer lecserélése egy olyan alternatív böngészőre (pl. Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome...stb.), amely kevesebb biztonsági rést tartalmaz. Időnként célszerű frissíteni a böngészőt, mert az újabb változatok általában nem csak funkciók növekedésében térnek el régebbi társaiktól, hanem több biztonsági hiányosságukat is kiküszöbölték.
- Amennyiben nem használjuk, kapcsoljuk ki a gép távoli elérését biztosító Remote Desktopot (Control Panel/System/Remote)!
(- Hogyha viszonylag sokat netezünk, akkor talán megfontolandó egy korlátozott jogosultságú felhasználó létrehozása, amelyet netezés közben fogunk használni (My Computer ikon: Controll Panel-re klikk: User Accounts/Create a New account. Itt a típuson belül válasszuk ki, hogy "Limited", majd Create Account gombot nyomjuk le). Ennek a megoldásnak hátránya, hogy az új felhasználónak megint be kell állítani csomó dolgot (ikonok elhelyezése az asztalon...stb.), viszont nem fér hozzá ez a felhasználó annyira a rendszer filejaihoz, így valamennyivel biztonságosabb ezt használni, mint mindig a korlátlan jogosultságú Rendszergazda felhasználót. Ez a megoldás egyébként akkor mutatja meg hasznos oldalát, amikor valami kémprogram a védelem dacára betör eddig biztonságosnak hitt gépünkbe...)

- Pár program (vírusölő, antispyware, böngésző) letölthető az Internettel kapcsolatos programok menüpont alatt.
    Persze, hogyha valami miatt nem tetszik nekünk az ingyen letölthető, amúgy igen jó Avast vírusölő, akkor letölthetjük egy harminc napos próbaverzióját a Kaspersy antivírusnak vagy nagy gond esetén esetleg kérhetünk tőlük itt online víruskeresést (Internet Explorer szükséges hozzá ActiveX-el, ami egyébként támadási felület). A szintén harminc napos, próbaverziós Outpost Firewall PRO is kipróbálható: ez tűzfal és kémprogram felderítő egyben.
ablakDolgok, amire vigyáznunk kell netezés közben:
- Ne telepítsünk semmilyen olyan programot, amiről nem tudjuk hogy mi! Ne telepítsünk bizonytalan helyről származó programokat! Ezek ugyanis az esetek nagyrészében kémprogramokat (spyware-eket) tartalmaznak, melyek segítségével mások a gépünk adatai között kutakodhatnak, kárt okozhatnak...stb.
- Bizonyos oldalakon felpattannak ilyen ablakok: "Gépe veszélynek van kitéve...", "Kíván ingyenes Kémprogram felderítő (Anti-Spyware) programot telepíteni?"...stb. Ezeket nem szabad telepíteni, hiszen az esetek döntő részében pont ezek a kémprogramok!
tudom, tudom...Azoknak, akiknek több gép van rákötve az internetre:
- A több gép egy ún. routeren keresztül van rákötve az internetre. A router egyben egy hardveres tűzfal is. Érdemes a routert felkonfigurálni (Tűzfal beállítása: Firewall Protection: Enable vagy valami hasonló) és időnként a szoftverét frissíteni. A gyár által megadott jelszót mindenképpen változtassuk meg egy olyan jelszóra, mely nem értelmes szótári szó, tartalmaz betűket és számokat és mások által nem könnyen kitalálható (például ha Kristófnak hívnak és 81-ben születtem, akkor a kristof81 egyáltalán nem nyerő választás...). Könnyen megjegyezhető, jó jelszavakra ötletek
- Fontos, hogy a router hardveres tűzfala segítség, de önmagában nem elég! Tehát a routerre kötött gépeket ugyanúgy lássuk el tűzfal programmal!
Wallace és Gromit Az elvetemült veteménylénybenAzoknak, akik vezeték nélkül (wireless) szeretnének netezni:
- Először is gondoljuk meg, hogy mindenképpen kell-e a vezeték nélküli netezés? Laptop használata esetén például hasznos a vezeték nélküli kapcsolat szabadsága, de asztali gépet pl. szerintem fölösleges vezeték nélküli netre kötni. Csak egyszer kell kihúzni a vezetéket a gépig és utána az már nem zavar senkit.
- Ha vezeték nélül szeretnénk netezni, mindenképpen titkosítani kell az adatfolyamot. A Wireless-b szabványt rögtön el is felejthetjük, hiszen ez általában csak WEP titkosítást ismer. Ez az erősebb 128bites kulccsal is fél órán belül feltörhető egy kezdő által is, hogyha van feltörőprogramja (azt pedig interneten könnyen talál). Ha csak wireless-b routerünk és/vagy kártyánk van és nem szeretnénk egy újba beruházni, akkor legalább az erősebb, 128 bites kulcsot állítsuk be, úgy, hogy dinamikusan cserélje azt a rendszer több (pl. 4) kulcs között. Emellett lehetőleg egyszerre huzamosabb ideig minnél kevesebbet netezzünk, ne használjuk rajta keresztül fontosabb, titkosított oldalakat (pl. banki ügyek intézése...).
- Használjuk tehát a Wireless-g szabványban megjelent WAP titkosítást! A legjobb most forgalomban lévő titkosítási kulcs: WPA Pre-S.
- Állítsuk be, hogy a router ne kürtölje szét a nagyvilágnak, hogy wireless hálózatunk van (Wireless SSID Broadcast: Disable).
- Állítsuk be, hogy csak azok használhassák a hálózatot, akiknek ezt megengedjük. Ezt a hálókártya fizikai címeinek szűrésével tudjuk megtenni (MAC filter beállítása a saját hálókártyáinkra). Ne legyen illúziónk! Emellett kell még a jó titkosítás is, mert ha az nincsen, akkor valaki kívülről megnézi, hogy aki netezik, annak hálókártyájának mi a MAC száma, majd beállítja, hogy az ő gépének hálókártyája is hazudja ugyanazt a MAC számot. Megfelelő titkosítás nélkül tehát ez a szűrés nem sokat ér, csak mondjuk pár másodpercet nyerünk vele... (Viszont ha nem tudja titkosítás miatt leolvasni a mi MAC számunkat, akkor nem tudja azt beállítani, hogy az ő gépe azt hazudja.
- Állítsuk be úgy a routert, hogy annak beállításait csak vezetékes hálózaton keresztül tudjuk módosítani. Így hogyha valaki be is tört a hálozatunkra, akkor se tudja a routert átállítani.)
- Helyezzük el úgy a routert, hogy a kivülről jövő kapcsolatfelvételt minimalizáljuk. Például családi házak esetén ne az utcai homlokzathoz közel, hanem a ház kert felé néző végében helyezzük el...stb. Hogyha a router hatótávolsága jóval nagyobb, mint amekkora nekünk szükséges, akkor csökkenthetjük azt pl. annak antennáinak lecsavarásával...stb. (persze csak akkor, hogyha a házon belül a gépünkkel még így is tudjuk venni annak jelét).

- Ja és persze a végére: Miért is baj, hogyha valaki betör a hálózatunkra? Mert hozzáfér adatainkhoz, kárt okozhat, nevünkben csúnya dolgokat követhet el...stb.Harc a spamek ellen:
Mailing list
Akinek gondjai vannak spamekkel, vagy egyszerüen csak többet szeretne tudni róluk, azoknak itt van egy-két link, mely segítséget nyújthat:
SPAM ABUSE - Tanácsok és segítség (angol nyelvű)
MAIL ABUSE - Ez az oldal inkább leírásokat tartalmaz érdeklődők számára (angol nyelvű)
A BME Spam politikája - Ez eredetileg a BME hozzáállása a témához, de sok hasznos információt szedhetünk innen is (magyar nyelvű)
Harcoljunk a spam robotok ellen!

Baratsagosinternet.hu - oktatóanyagok a biztonságos netezéshez

Vissza az oldal tetejére!