Némethné Szivi Zsófia és Németh Gábor Árpád: Barangolások Dél-Lengyelországban

Szekció utolsó frissítése: 2012. Január 9.

Egy menüvel följebb      Vissza a föoldalra
2011. December 3.

Jelen volt 10 fõ:

Börzsönyi Nóra
Kristóf Ibolya
Némethné Szivi Zsófia
Telbisz Erzsébet
Garay János
Halm Tamás
Keglevich Kristóf
Lencsés Ákos
Németh Gábor Árpád
Varga László Sándor
Wroclaw (Boroszló)

Fotók
Előadásvázlat - Pdf dokumentum, 242kbyte
Rövid ismertetõ:

Az előadáson egy dél-lengyelországi kirándulás képeiből láthattunk válogatást. Utunk a Magas-Tátrából indult, Zakopane városából, ahonnan ellátogattunk a Tengerszem-tóhoz. A közeli Chocholowban 16. századi hegyvidéki építészetre jellemző faházakat láthattunk. Ködös időben megnéztük Nedec várát, majd a Dunajec-áttöréstől indulva felmásztunk a Három Korona egyik csúcsára. Útba ejtettünk több fatemplomot (Debno Podhalanskie, Maniowy, Sromowce Niyne) is.
Krakkó felé indulva megálltunk Oswiecimben, az Auschwitz II. (Birkenau) koncentrációs tábor területén létesített emlékhelyen. Következő megállónk a wieliczkai sóbánya volt, ahol a sóból faragott termeket és sószobrokat láttunk. Krakkóba érve ellátogattunk a város híres főterére, megnéztük Krakkó várát - a Wavelt - sétáltunk a zsidó-negyedben és a Karakous dombról távolról is ránéztünk Kis-Lengyelország fővárosára.
Utunk ezután Alsó-Sziléziába vezetett, elsőként Boroszló (Wroclaw) városába, melyet a "száz híd városának" is neveznek. A hidakon kívül megnéztük a város főterét - amely Európa legnagyobb főtere egyben - és az onnan nyíló magyarországi Szent Erzsébetről elnevezett templomot is. A következő állomás a swidnicai Béke-templom volt, melyet a sziléziai protestánsoknak építettek az 1648-ban befejeződött harmincéves háború után. Ksiaz gótikus stílusban épült várának bejárása után ellátogattunk Osowkába, ahol a németek a II. világháború alatt földalatti hadi üzemet építettek.
Az utazás utolsó állomása az Óriás-hegység (Karkonosze). Karpacz faluból indulva megmásztuk Csehország legmagasabb csúcsát (Sniezka - 1603 m), és megtekintettük a falu Norvégiából átköltöztetett román stílusú fatemplomát.